Altair


Autoryzacja


Resetuj hasło

Lufthansa zaserwuje na pokładach posiłki dla astronautów

Astronautyka, Lotnictwo cywilne, Strategia i polityka, 16 lipca 2018

Lufthansa oferuje na rejsach długodystansowych z Niemiec posiłki przygotowane przez LSG Group dla kosmonauty Alexandra Gersta.

Pasażerowie Lufthansy na rejsach długodystansowych z Niemiec będą mogli zjeść posiłki przygotowane przez LSG Group, cateringowe ramię przewoźnika, dla kosmonauty Alexandra Gersta, który 6 czerwca rozpoczął misję Horizons / Zdjęcie: Lufthansa

W lipcu i sierpniu w Klasie Biznes na rejsach międzykontynentalnych z Niemiec Lufthansa pozwoli poczuć się jak się w Kosmosie – przynajmniej pod względem kulinarnym. Pasażerowie będą mogli spróbować dania ze specjalnego menu, które Alexander Gerst i jego załoga będą dostawać na pokładzie Międzynarodowej Stacji Kosmicznej (ISS) – ragout z kurczaka z grzybami.

Wcześniej LSG Group, cateringowe ramię Lufthansy, opracowało specjalne menu dla niemieckiego astronauty Europejskiej Agencji Kosmicznej Alexandra Gerst’a, który 6 czerwca rozpoczął misję Horizons (Sojuz MS-07 wylądował w Kazachstanie, 2018-06-03; Airbus opracowuje system wsparcia astronautów, 2018-02-27). Oprócz standardowych posiłków spożywanych na co dzień na pokładzie ISS, bonusowe dania konsumowane będą przez załogę podczas specjalnych okazji, wspierając ducha zespołu i wzmacniając motywację w trakcie 6-miesięcznego pobytu w Kosmosie.

W trakcie tworzenia menu dla misji Horizons, w ramach współpracy z Europejską Agencją Kosmiczną, zespołowi LSG Culinary Excellent Team przyświecało motto wszystko jest możliwe. Dania opracowano ze szczególnym uwzględnieniem wymagań, jakie musi spełniać jedzenie spożywane w Kosmosie, zwłaszcza z uwagi na brak grawitacji. Opracowano sześć specjalnych, innowacyjnych i smacznych dań, o które osobiście poprosił Alexander Gerst.

Menu zawiera tradycyjne dania z rodzinnego regionu astronauty - Szwabii - takie jak pierożki maultaschen i szpecle, a także jego ulubione międzynarodowe danie ragout z kurczaka z grzybami. By spełnić określone wymagania dotyczące zdrowia i bezpieczeństwa misji zespół LSG Group musiał przygotować posiłki tak, aby miały niską zawartość sodu, a ich okres przydatności do spożycia wynosił dwa lata. 


Powiązane wiadomości


Drukuj Góra
www.altair.com.pl

© Wszelkie prawa zastrzeżone, 2007-2024 Altair Agencja Lotnicza Sp. z o. o.