Altair


Autoryzacja


Resetuj hasło

Menu na medal

09 października 2012

Reprezentacja kucharzy Wojska Polskiego wywalczyła brązowy medal na XXV Olimpiadzie Kulinarnej, która co cztery lata odbywa się w Erfurcie.

Na dwunastu metrach kwadratowych zainstalowano dekorację z mchu, która była umieszczona wewnątrz przezroczystych płyt. Stół nawiązywał do tradycyjnej polskiej jesieni. Zawierał elementy runa leśnego, który doskonale eksponował znajdujące się na nim konkursowe dania umieszczone na różnej wysokości platformach

Medalowe menu to Diabeł morski serwowany z ryżem basmati w asyście wędzonych papryczek. Danie główne stanowiły polędwiczki wieprzowe w otulinie ziołowej, serwowane z puree dyniowym. Na deser kucharze w mundurach podali marmurowe babeczki z herbatą matcha w towarzystwie czekoladowego musu. To wszystko było przygotowywane w restauracji konkurencji narodów, gdzie zespoły miały pięć i pół godziny, pracując pod okiem sędziów i publiczności, na przygotowanie swojego wykwintnego trzydaniowego obiadu. Na koniec trzeba go było wydać dla 110 gości, którzy wykupili bilety. Sędziowie brali również pod uwagę liczbę wydanych dań.

Medalowe danie główne: polędwiczki wieprzowe w otulinie ziołowej z puree dyniowym / Zdjęcia: Justyna Kędra, IW MON

Na olimpiadzie kulinarnej w Erfurcie spotkały się drużyny z 54 państw. 35 narodowych, 51 regionalnych, 25 młodzieżowych, 8 wojskowych, 4 cukierniczych, 14 cateringowych. Do rywalizacji indywidualnej zgłosiło się aż 536 osób. W sumie, jak podają organizatorzy w Erfurcie, spotkało się blisko 1800 kucharzy z całego świata. Wśród startujących ekip bardzo licznie reprezentowana była Polska.

Oprócz Reprezentacji Kulinarnej Wojska Polskiego, w zmaganiach olimpijskich wzięła udział Drużyna Narodowa, Pomerania-Culinary Team of Poland, Narodowa Reprezentacja Polski Juniorów, oraz Consus Art. Culinary z Bydgoszczy.


Drukuj Góra
www.altair.com.pl

© Wszelkie prawa zastrzeżone, 2007-2024 Altair Agencja Lotnicza Sp. z o. o.