Reprezentacja kucharzy Wojska Polskiego wywalczyła brązowy medal na XXV Olimpiadzie Kulinarnej, która co cztery lata odbywa się w Erfurcie.
Medalowe menu to Diabeł morski serwowany z ryżem basmati w asyście wędzonych papryczek. Danie główne stanowiły polędwiczki wieprzowe w otulinie ziołowej, serwowane z puree dyniowym. Na deser kucharze w mundurach podali marmurowe babeczki z herbatą matcha w towarzystwie czekoladowego musu. To wszystko było przygotowywane w restauracji konkurencji narodów, gdzie zespoły miały pięć i pół godziny, pracując pod okiem sędziów i publiczności, na przygotowanie swojego wykwintnego trzydaniowego obiadu. Na koniec trzeba go było wydać dla 110 gości, którzy wykupili bilety. Sędziowie brali również pod uwagę liczbę wydanych dań.
Na olimpiadzie kulinarnej w Erfurcie spotkały się drużyny z 54 państw. 35 narodowych, 51 regionalnych, 25 młodzieżowych, 8 wojskowych, 4 cukierniczych, 14 cateringowych. Do rywalizacji indywidualnej zgłosiło się aż 536 osób. W sumie, jak podają organizatorzy w Erfurcie, spotkało się blisko 1800 kucharzy z całego świata. Wśród startujących ekip bardzo licznie reprezentowana była Polska.
Oprócz Reprezentacji Kulinarnej Wojska Polskiego, w zmaganiach olimpijskich wzięła udział Drużyna Narodowa, Pomerania-Culinary Team of Poland, Narodowa Reprezentacja Polski Juniorów, oraz Consus Art. Culinary z Bydgoszczy.