Wiadomości
Stacjonujące w Republice Korei amerykańskie wojska lądowe otwarły robotyczną stację żywieniową Market 19. Pod kontrolą żołnierzy przygotowuje ona i automatycznie podaje posiłki. Program pilotażowy realizowany przez 19th Expeditionary Sustainment Command ma potrwać 6 miesięcy. Celem projektu jest optymalizacja alokacji zasobów ludzkich i zmniejszenie obciążenia kucharzy.

W systemie automatycznym żołnierze wybierają dania z menu na ekranie dotykowym, a urządzenia gotują, porcjują i układają jedzenie na talerzach. Nadzór ludzi pozostaje jednak niezbędny. Specjaliści kulinarni odpowiadają za bezpieczeństwo żywności, przygotowywanie składników i kontrolę jakości.
Kucharze przygotowują przepisy i wybierają składniki dla maszyny. Konsumenci otrzymują pełną informację o każdym daniu. Systemy automatyczne przejmują rutynowe zadania (krojenie, gotowanie, porcjowanie), pozwalając personelowi skupić się na innych czynnościach. Raporty analityczne dotyczące automatyzacji stołówki pokazują, że takie rozwiązania mogą obniżyć koszty pracy o 20–50%.








