Reklama
Reklama

Rusza budowa fabryki amunicji w Kraśniku

Dzisiaj, 29 października 2025 na terenie zakładu Mesko w Kraśniku miała miejsce uroczystość wmurowania kamienia węgielnego pod nową halę produkcyjną korpusów amunicji artyleryjskiej kal. 155 mm. Jest to jedna z najważniejszych inwestycji realizowanych w polskim przemyśle.

 

Zakład w Kraśniku docelowo ma produkować ok. 180 tys. korpusów amunicji artyleryjskiej kal. 155 mm w ciągu roku / Zdjęcie: MON

Jak powiedział podczas wydarzenia minister obrony narodowej Władysław Kosiniak-Kamysz, ramach inwestycji zbudowana zostanie hala produkcyjna o powierzchni 18 tys. m². Rozbudowie i modernizacji poddana zostanie też istniejąca hala, której powierzchnia ma wynieść 9 tys. m². Zakład w Kraśniku będzie miał nową infrastrukturą technologiczną i magazynową. Zakupione zostaną nowoczesne maszyny i linie produkcyjne. Zmodernizowane zostaną też istniejące obiekty a tereny przemysłowe przejdą rewitalizację.

Prace budowlane zakończą się w 2027. W tym samym roku przewiduje się uruchomienie kompletnych linii. Początkowo będzie możliwe wytwarzanie tam do 150 tys. korpusów amunicji kal. 155 mm rocznie. Pełne zdolności produkcyjne – ok. 180 tys. korpusów rocznie – mają być osiągnięte w 2028.

Inwestycje w samym tylko zakładzie w Kraśniku mają wartość 887 mln PLN. Pozwolą one rozbudować obecną i zbudować nową infrastrukturę produkcyjną, a także utworzyć linie technologiczne. Środki pochodzą z Funduszu Inwestycji Kapitałowych przyznanych Mesko. Przedsiębiorstwo wkład własny przeznaczy z kolei na zakup nieruchomości o powierzchni 4,5 ha i urządzeń technologicznych.

Dzięki inwestycjom w przemysł amunicyjny PGZ ma uzyskać suwerenność technologiczną w produkcji 155-mm amunicji artyleryjskiej. W ramach inwestycji o wartości 2,4 mld PLN zbudowane zostaną trzy zakłady produkcyjne.

Reklama
Reklama

Powiązane wiadomości

Udostepnij

Reklama
Reklama

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu plików cookie w Twojej przeglądarce.