Altair


Autoryzacja


Resetuj hasło

Wirtualna kuchnia dla lotnictwa

Lotnictwo cywilne, 17 września 2019

SATS, największy dostawca rozwiązań gastronomicznych i usług dla linii lotniczych w Azji, oraz Dassault Systèmes poinformowały, że z powodzeniem zastosowały pierwszą cyfrową kopię kuchni, w celu wsparcia operacji związanych z cateringiem pokładowym. Celem współpracy jest znalezienie nowych sposobów na zwiększenie efektywności i ograniczenie ilości odpadów spożywczych.

Wirtualna kuchnia SATS przechwytuje i integruje wszystkie dane procesowe i informacje w jednym środowisku 3D, aby zapewnić spójność, pozwalającą szybciej i skuteczniej reagować na zmieniającą się sytuację / Zdjęcie: SATS

SATS stworzył, przy użyciu platformy 3DEXPERIENCE w chmurze od Dassault Systèmes, trójwymiarową, wirtualną cyfrową kopię kuchni w celu wsparcia fizycznych operacji. Wirtualna wersja kuchni pozwala wykorzystać zdobywane przez dziesięciolecia doświadczenie do symulowania różnych procesów produkcji żywności w celu optymalizacji wydajności i planowania, a także eliminowania tzw. wąskich gardeł. SATS może także skutecznie prognozować wykorzystanie składników przy produkcji dużych partii żywności, aby ograniczyć ilość odpadów spożywczych.

Wirtualna kuchnia SATS przechwytuje i integruje wszystkie dane procesowe i informacje w jednym środowisku 3D, aby zapewnić spójność, pozwalającą szybciej i skuteczniej reagować na zmieniającą się sytuację. Wirtualna kuchnia to także przestrzeń robocza do współpracy, która wspiera innowacje społeczne i zwiększa produktywność dzięki wymianie informacji między pracownikami zaangażowanymi w różne procesy.

Podejście SATS do rozwoju bazujące na ludzkiej innowacyjności i potencjale nowych technologii sprzyja tworzeniu nowych usług i poprawie efektywności operacyjnej. Technologia cyfrowych kopii pozwala nam na symulowanie różnych scenariuszy produkcyjnych i procesów przygotowywania posiłków w celu optymalizacji wykorzystania zasobów w naszych kuchniach. Zdecydowaliśmy się na współpracę z Dassault Systèmes, ponieważ zaawansowane narzędzia do wizualizacji 3D i zarządzania danymi pozwalają nam podejmować lepsze decyzje biznesowe, dzięki którym możemy świadczyć usługi, za które cenią nas klienci – mówi Albert Pozo Hernandez, dyrektor ds. digitalizacji w SATS.

W dobie wrażeń użytkowych konsumenci są bardziej wymagający niż kiedykolwiek wcześniej, co podkreśla potrzebę dążenia do doskonałości operacyjnej, odgrywającą ważną rolę w spełnianiu oczekiwań pasażerów linii lotniczych. Stopniowa optymalizacja operacji może mieć ogromny wpływ na działalność towarzystwa. Nasze rozwiązania przyczyniły się m.in. do poprawy terminowości dostaw nawet o 99,5%. To pierwszy na świecie przypadek zastosowania 3DEXPERIENCE w produkcji cateringu pokładowego – dodaje Guillaume Vendroux, dyrektor generalny DELMIA Dassault Systèmes.


Drukuj Góra
www.altair.com.pl

© Wszelkie prawa zastrzeżone, 2007-2024 Altair Agencja Lotnicza Sp. z o. o.