Bustanica otworzyła największą na świecie uprawę hydroponiczną, wspieraną inwestycją w wysokości 40 mln USD. Obiekt jest pierwszą farmą wertykalną Emirates Crop One, spółki joint venture Emirates Flight Catering (EKFC), jednej z największych na świecie firm cateringowych obsługujących ponad 100 linii lotniczych, oraz Crop One, lidera w branży rolnictwa wertykalnego prowadzonego w pomieszczeniach i opartego na technologii.
Zlokalizowany w pobliżu międzynarodowego lotniska Al Maktoum w Dubai World Central, zakład o powierzchni 30,7 tys. m2, jest przystosowany do produkcji ponad 1 mln kilogramów wysokiej jakości zielonych liściastych roślin rocznie, jednocześnie wymagając o 95% mniej wody niż tradycyjne rolnictwo. W dowolnym momencie w zakładzie rośnie ponad 1 mln odmian (roślin), co zapewni produkcję 3000 kg dziennie.
Bustanica jest napędzana przez potężną technologię – uczenie maszynowe, sztuczną inteligencję oraz wysoce wyspecjalizowany zespół, w skład którego wchodzą eksperci agronomii, inżynierowie, ogrodnicy i naukowcy zajmujący się roślinami. Ciągły cykl produkcyjny zapewnia, że produkty są super świeże i czyste oraz uprawiane bez pestycydów, herbicydów i chemikaliów.
Pasażerowie Emirates i innych linii lotniczych mogą spodziewać się na pokładach pysznych warzyw liściastych, w tym sałaty, rukoli, mieszanej sałaty i szpinaku, już od lipca. Bustanica nie tylko rewolucjonizuje sałatki na niebie – konsumenci ZEA wkrótce będą mogli dodawać te warzywa do swoich koszyków w supermarketach. Bustanica planuje bowiem również rozszerzyć działalność o produkcję i sprzedaż owoców i warzyw.
System o zamkniętym obiegu maksymalizuje zużycie wody i wydajność. Kiedy woda wyparowuje, jest odzyskiwana i zawracana do systemu, co pozwala zaoszczędzić 250 mln l wody rocznie w porównaniu do tradycyjnego rolnictwa.
Bustanica będzie miała zerowy wpływ na zagrożone zasoby gleby na świecie, niewiarygodnie zmniejszoną zależność od wody i całoroczne zbiory niezakłócone przez warunki pogodowe i szkodniki. Konsumenci kupujący warzywa Bustanica w supermarketach mogą je jeść prosto z opakowania – nawet mycie może uszkodzić liście i wprowadzić do warzyw zanieczyszczenia.