Altair


Autoryzacja


Resetuj hasło

Korean Air prezentują nowe malowanie

Lotnictwo cywilne, Transport lotniczy, 13 marca 2025

Linie Korean Air ujawniły nowe malowanie samolotów, które zostanie wprowadzone w całej flocie. Ceremonia prezentacji odbyła się 10 marca 2025 w Seulu. W wydarzeniu wzięło udział około 1000 gości, w tym pracownicy linii i przedstawiciele mediów.

Jako pierwszy nowe barwy otrzymał Boeing 787-10 (zn. rej. HL8515) wyposażony w kabinę Prestige Suites 2.0, który wykonał inauguracyjny lot 12 marca 2025, z Seulu-Incheon do Tokio-Narita / Zdjęcie: Korean Air

Samoloty Korean Air zachowają błękitny kolor kadłuba, ale farba będzie teraz miała lekko metaliczny połysk. Na kadłubie będzie widniał znacznie większy napis Korean, zamiast stosowanego dotychczas Korean Air, a symbol ostatecznej jedności (taegeuk) na ogonie jest teraz ciemnoniebieski.

Jest to część szerszego projektu mającego na celu aktualizację marki i tożsamości korporacyjnej przewoźnika, z przeprojektowaniem wszystkich elementów, od menu i mundurów po saloniki, po raz pierwszy od 41 lat. Zmiana jest też spowodowana przejęciem linii Asiana, które zostało sfinalizowane w grudniu 2024.

Asiana pozostanie spółką zależną Korean przez dwa lata. Pełna integracja ma nastąpić w styczniu 2027. Korean zamierzają przemalować jak najwięcej samolotów ze swojej floty przed tą datą, a nowo dostarczane samoloty będą już nosiły nowe barwy. Przemalowanie floty Asiana może nastąpić dopiero po zakończeniu połączenia obydwu towarzystw.

Korean Air nawiązały też współpracę z szefem kuchni Seakyeong Kim, właścicielem Cesta w Seulu, aby stworzyć ekskluzywny wybór dań i deserów. Podkreślając koreańskie dziedzictwo kulinarne, linie opracowały również dania specjalne, jak ryż nurungji z ośmiornicą, bibimbap z wołowiny, ryż z abalonem i królewski gorący kociołek (Shinseollo).

Opcje posiłków w klasie ekonomicznej zostały również rozszerzone poza tradycyjny bibimbap z wołowiny, obejmując bibimbap z łososia i pikantną smażoną ośmiornicę z wieprzowiną. Odzwierciedlając światowe trendy kulinarne, menu obejmuje teraz dania takie jak pad thai z tofu, pikantny smażony bakłażan i makaron z różą.

Aby uzupełnić doświadczenie kulinarne, Korean Air nawiązały współpracę z producentami luksusowej zastawy stołowej. Pasażerowie klasy pierwszej będą jeść na porcelanie Bernardaud ze sztućcami Christofle i szklankami Riedel, podczas gdy klasa Prestige będzie wyposażona w naczynia i szklanki Armani/Casa.

Pościel w klasie pierwszej będzie wykonana z materiałów premium włoskiej luksusowej marki Frette, a towarzyszyć jej będzie innowacyjny materac Eco World Air Coil. Pasażerowie klasy pierwszej otrzymają również odzież wypoczynkową Frette. Zestawy kosmetyków klasy premium, stworzone we współpracy z brytyjską marką luksusową Graff, składa się z eleganckich saszetek zawierających produkty do pielęgnacji skóry, w tym perfumy.

Ulepszone oferty posiłków i usług pokładowych wprowadzono od 12 marca 2025 na 10 głównych trasach długodystansowych (m. in. do Nowego Jorku, Paryża i Londynu). Do czerwca br. te innowacje będą dostępne na wszystkich trasach długodystansowych, a następnie we wrześniu zostaną wprowadzone na trasach średniodystansowych i krótkodystansowych (Korean Air przejęły Asiana, 2024-12-15).


Powiązane wiadomości


Drukuj Góra
www.altair.com.pl

© Wszelkie prawa zastrzeżone, 2007-2025 Altair Agencja Lotnicza Sp. z o. o.