Na głowniach noży bardzo często, obok nazwy i logo producenta oraz napisu, gdzie została wykonana, można znaleźć również tajemnicze oznaczenia, jak na przykład AUS4, H-1, 154CM czy ATS-34. Osobom, które nie mają pojęcia o gatunkach stali używanych przez producentów, takie akronimy nie zdradzą niczego, choć to właśnie tacy ludzie najczęściej zadają pytanie, który jej rodzaj jest najlepszy na ostrze. Odszyfrowanie tego rodzaju nazw może doprowadzić ich do poznania różnych gatunków stali oraz dodatków zmieniających jej właściwości, a to dopiero początek zdobywania wiedzy i biegłego poruszania się w temacie.
Przy pierwszym kontakcie z nożem, najczęściej zwracamy uwagę na producenta, w dalszej kolejności na geometrię ostrza, rękojeść czy pochwę. Sprawdzając szlif głowni, jakość naostrzenia i pokrycie, niewielu początkujących interesuje się stalą, z której wykonano nóż, zresztą nawet doświadczeni użytkownicy rzadko znają oznaczenia jej gatunków. Oczywiście, nie należy zapominać, że sama stal nie określa właściwości narzędzia, o tym jak dobrze sprawdzi się w pracy decyduje również hartowanie, geometria ostrza i wykorzystane do jego produkcji materiały. Jednak wszystko to są czynniki, których wpływ na samą głownię trudno jednoznacznie ocenić, natomiast posiadając wiedzę na temat stali, można określić w sposób mierzalny pełen zakres dodatków, własności hartowniczych i możliwych do osiągnięcia wartości twardości. (ciąg dalszy w numerze)